Thursday, July 16, 2009

Just A Step more, but before that....

Assalamualaikum wbt

Minggu nih merupakan minggu last before i become the final sem student here. Exciting eh?! Tapi, thinking of those FYP, FYDP, ohh make me feel like "biarlah masa lamat sket berlalu". Tapi, at the other time, when thinking of wahh nanti boleh kerja, boleh bebas sikit, boleh duduk dirumah dgn ma dan abah je, leh main2 dengan na, rasa mcm "oh, if only i can make a month like a day~"

itulah dia mainan perasaan orang2 warga final sem ni. seronok nak tamatkan masa belajar, tp student's life is just too good to let go kan. All the good things belajar di sini, kenangan2 manis pahit sume2 tu, berlambak lah yg diperoleh disini. So, mcm mana yea? Nak grad ke x ni? huhu

So, memandangkan masa-masa last sy di utp ni semakin hampir, jadinya memberi sort of semangat utk menghargai semua moment yg available. Nak hargai each minute supaya later on xmenyesal dan xterkenang2. Begitu jugak dengan anda semua, ayuh let make use all moments that we have carefully, before later kita terhabis peluang itu.

ha..teringat pada suatu sharing dengan adik2 Mei 09 di surau v2 baru-baru ini, ada yg berkata "kita ni kalau nak kasik sedekah kan, jangan bertangguh2. sebabnya, bimbang nanti sampai satu masa, dah xde dah orang yang mahu terima sedekah kita...ha..baru nak kalut cari-cari orang susah.." kesimpulan, nak buat baik jangan tunggu lama-lama, nanti peluang diambil orang.

as a start, seawal sem ni, sy meluangkan masa join MAS July09. Mcm awkward jugak mula2 nak join, segan-segan lagi...tapi okey la, they are so welcoming [thanks adek2 mdia fc yg comel2 :) ] and surprisingly, xder lah rasa mcm out of place even dah lama sangat dah x join bnda2 mcm ni..hehe..terasa jugak mcm wah, sudah tua..tapi, xpe, bak kata orang tu, yang penting jiwa muda kan.

Bercampur gaul dengan golongan muda ni (cewah!) makes me think a lot. Serius ni, tengok semangat mereka, idea mereka, approach, etc etc. These people around me lah bakal pemimpin masa depan, mereka ni lah xlama lagi jadik orang-orang besar dan berjaya di Malaysia ni or even in overseas kan. Samada mereka sedar atau tidak itulah hakikatnya. Esok-esok, salah seorang dari mereka mungkin menggantikan PM kita, or TPM kita...kalaupun tu tinggi sangat, maybe akan gantikan Tuan Rektor kita suatu hari nanti.

Then, another thing came to my mind - adakah mereka ini bersedia sudah utk tanggungjwb itu? Ha..this is a big question yang adik-adik kena check dalam diri masing2. Dengan persediaan akhlak, persediaan skil2 yang perlu, persediaan Aqidah yang paling penting. Bukankah kita tahu ramai orang2 berjaya kini yang lupa pada Allah, menjadikan harta wang ringgit Malaysia sebagai ilah. Walhal, rezeki itu pasti-pasti come from Allah. Itu baru bab duit-duit, belum dinilai bab akhlak, bab ibadah, bab leadership.

Teringat kisah di zaman Rasulullah s.a.w, di dalam suatu perang yang mana ada dua orang muda lelaki yang mahu turut sama berjuang. Pada mulanya, Rasululallah s.a.w tidak membenarkan, tapi dek kesungguhan dan kemahiran yang mereka itu ada, akhirnya mereka dibenarkan join perang itu. Ha..itu perang tu, yang ada bnyk pertumpahan darah semua. Wait, not that I want them to go into wars, tapi simboliknya ialah sebegitu bersedianya remaja/pemuda dizaman Rasulullah, kalau nak compare dengan zaman kita. Betul x?

So, everyone, jom lah kita menyemak diri, check balik kelemahan dan kelebihan masing-masing. Kenali diri, baru boleh explore dan utilize utk kecemerlangan :)

so, zoom to yourself.

3 comments:

someone to be :) said...

insyaALLAH, jom
same2 check diri kita.
check dan bertindak..
ayuh umat Islam!

zAcK said...

owh.. saye sudah kejumpaan same blog ini.. hahah~

Hani Sabrina Zulkafli said...

hehe...saja je menerai di blogspot lak...kat vox ada orang tu complaint susah nak komen kannnn :P